May 7, 2013

Home made mexico bun a.k.a roti boy..emm..dapppp

Hai sume...

Selesai sudah pengundiankan..kite pon dah tau sape yg menang sape yg kalah..so yg kalah terime la kekalahan dgn hati terbuke yg menang plak jgn lpe janji anda pada rakyat..eh berpolitik plak aku ni..hihi..ok lupekan hal tu..kite trus pd point kite ye..

Hari sabtu lepas, dgn semangat yg berkobar2..dan ingin mencabar diri sendiri maka aku pon telah mencube buat roti mexico aka roti boy..dan hasilnye buat aku kembang idung dan kembang badan (sbb mkn byk)..hihi..

Aku nak masukkan gamba tapi tak bleh nape ye..pelik aku..tak pe la nnt aku edit masuk gambo ye..roti mexico ni dpt sambutan kt rumah anak2 suke..bapak anak pon suke tak yah nk selayang mall dah p bli umi buat je bape bijik nk makn pon puas hati..kalo bli rm2 lebih dpt satu je..huhu..

Nak resepi..ni aku kongsikan dgn kawan2 ye..aku amik resepi mase aku amik course bt roti aritu..aku nk resepi ni kene byr rm110 yau..tp sbb aku syg korang aku bg free..Chef Emily Lai..tolong jgn saman sye..sye nk kongsi je..ilmu jgn kedekutkan..sye dpt pahale kalo ade org bt roti pakai resepi dan buat jual..hihi..(ayat bodek namenye)


Resepi Mexico Bun

Group A

High Protein Flour - 500g
Caster Sugar - 100g
Salt - 5g (aku dh gune salted butter, so aku x letak garam lg)
Bread Improver - 3g
Instant Dry Yeast - 10g (aku gune je 11g yg dlm pek tu)
Milk Powder - 10g @ 1 sudu makan (aku amik susu tepung anak aku..hihi)
Eggs - 100g (2nos)
Cold Water - 210ml (+ -) - air dalam peti sejuk

Group B

Anchor Butter (gune lain pon bleh kot aku ni budak br blaja jd ikot je ckp cikgu)

Method

1. Place Group A ingredients mix for 5 min
2. Add Anchor butter mix for futher 5 min
3. Rest dough for 5 min, divide dough into 40g each ( buat sendri suke hati nk besar mane)

*** resepi doh ni bleh bt mcm2 roti kalo nak try bt roti laen ler mcm roti tuna, roti butter, roti hotdog atau pon mini pizza***

For Mexico Bun

Fill dough with anchor butter and proof for 1.5 hours to 2 hours or double of size (aku tggu dlm 1-1.5jam je..tak sabo weh nk tgu 2 jam..hihi)


Mexico Topping

A
Anchor Butter - 100g
Icing Sugar - 90g

B
Egg - 90g

C
Low Protein Flour - 110g
Baking Powder - 2g
Coffee Paste - agak2 korang nk byk mane

Method

Mix A until creamy
Add in B mix well
Lastly add in C mix well

Bile doh dah kembang tu bleh le letakkan topping atas doh tu, buat spiral tau mcm yg jual tu..aku bt burok ler tak cantik cam kt kedai tu..hihi..janji rse sedap sudah..

Bile dah siap letak topping bleh ler bakar roti tu dalam 15-20 minit suhu ikot oven masing2 ye..aku gune oven kecik ke so aku letak suhu dalam 160c

Pastu ape lg bleh ngap..panas2..sedap woo..dpt sambutan hangat..mak aku pon kate sedap..hihi..dan aku pon tak sangke aku bleh buat sbb aku ni dalam adik beradik mmg aku la yg paling tak pandai masak..hahaha..dan..aku berjayeeeee..yehhh..Alhamdulillah berkat semangat dan keizinan dari Yang Maha Berkuasa jue..

Korang cube la ye..aku dah baek hati ni kasi resepi..pengerasnye korang kene bagi aku roti mexico tu 2 ketul..diulang..2 ketul..hahaha...






 
 
 
awat jd lagu tuuu..gambo la la haiiii





 

No comments:

Post a Comment