Mar 24, 2017

Baby Sitter oh Baby Sitter

Lame x ngomel2 kt sini..harini mak nk luah perasaan.  Luah perasaan geram kat pengasoh anak mak ni.  Emm..kalo mak ni kaye raye kali gaji ribu riban lame dah mak benti keje..huhu..sian baby mak tu.  Ok la kite trus pada luah perasaaan mak ni.  Alkisahnya, semalam mase nak amik baby mak kat rumah pengasoh tu baby mak tengah nyusu.  Baby mak nampak mak trus x mo nyusu dah, so susu tak abih.  Mak cakap kat pengasoh tu meh la susu tu bawak balik sayang plak tak abih.

Sampai rumah baby mak ni nk nyusu balik, so mak nak bg la susu yang tak abih tadi panas lg kan sayang la nak buang, skali mak tengok puting susu baby mak tu Ya ampunnn...berkerak..kepala atas botol tu yang belah dalam tu ya Allah berkerak berdaki..sedih mak tengok nak.  Mak buang trus puting tu, mak sendiri pon geli cam ner la dia boleh selambe badak kasi ka orang cmtu..memang dasar pengotor...huhu..

Sedih nya..sian anak mak..sebak hati rase..sampai hati dia jage anak mak camtu.  Boleh tak ko jage anak org tu cm jge anak sendiri.  Tak kan ko bg ank ko puting dah berkerak jugak..huhuhu..sedihnye la..waaaa..woii..mak bayar la bukan preee.  Siap amik ontime lg..asal lambatnye mak dah kelam kabot amik baby mak tu.  Tapi die bleh jge ala kadar je.

Tolong la pengasoh2 semesia ni..tolong la jage anak asuhan awk tu sepenuh hati.  Mak2 ni bayar awk mntk tolong jagekan bukan preeeeee..huhuhu...Mak pon dh isik borang taska kat opis mak ni arap2 dapat la secepat mungkin.  Mak tak larat dah berkejar-kejar nak balik awal semate sebab risau amik anak lambat.  Kalau anta taska kat opis mak ni sekali jalan jek mak nak balik awl ke lambat ke suke ati mak..waaa..sedih dan ngeri tgok puting susu baby mak tu.  Memang tak akan lupe sampai bile2.

Mak ni bukan la pemebersih sangat tapi kalo pasal anak2 ni mak jage la jugak sebab dia masih baby dan masih fragile orang puteh kate..mak kalo puting berkerak sikit je mak dah campak tong sampah..ni emm..tak tau nak kata apa..kalo org laen tgok pon kompom tak lalu..huhuhu...siannya baby makkk..Ya Allah hambaMu yang hina ini memohon tolong la jagekan anak ku sementara hambaMu ini mencari rezeki untuk menjaga amanah Mu Ya Allah..aamiin..arap2 baby mak sihat sentiase..umi syg ank2 umi..wahai pengasoh..aku halalkan sume tapi nk lupekan tu mungkin tidak.

Tiap kali amik baby mak tu..pengasoh asyik cite pengasoh baby tingkat tu cubit baby, kurong baby pengasoh tu ikat baby..die je la yang terbaek..tapi...waaaaa....setakat ni je la nak bebel nanti smbong lgi...huhuhuu



Jul 15, 2015

Buat biskut raye

Assalamualaikum sume..

Lamenye tak buat entry kat blog ni..ade ke orang nk bace blog aku ni..hahha..lantak la..janji aku hepi..ape yang penting kite enjoyyyy...

Minggu pertama pause projek bt biskut konfleks..dalam malas2 tu pon bt gak la sebab piker nanti anak nak jamuan raye sekolah tak de plak biskut raye nk bawak sian plak..so bt je la..rupe2nye emm..tak sempat raye dah abis..huhu

Bleh plak si abang cakap..tu la umi buat sedap ni kan kalo bawak p sekolah mesti kene serbu biskut umi ni..sebab sedap..ye la anak..makan la selagi boleh kalo umi rajin umi buat la lagi..tp nampaknya umi dah malas..hahhaa..tggu raye haji la buat

Ok la bagi sesape nk resepi aku boh sini..same jek cm resepi tahun lepas..cume kali ni aku ubah skit jek..orait jom cekidaut

Biskut Cornflakes

250g butter (pakai la pape jename pon nk lagi sedap gune yg mahal la kan..tp aku gune buttercup pon dh sedap)
200g tepung gandum
100 tepung jagung
1 biji telur
150g gule castor
1 sk baking powder
Cornflakes (ramas2 bg separuh hancur)
Cip coklat

Cara
Pukul butter dgn gula sampai gula hancur.  Tak payah kembang sangt. 
Masukkan telur pukul bagi sebati
Masukkan tepung yang dah diayak dgn baking powder sikit2
Kacau dengan senduk kayu je.  Bile tepung dah sebati sume masukkn cornflakes yang diramas2 tadi dan cip coklat
Kacau2 lagi pastu bentukakn la ape yang korang suke..kemudian golekkan atas cornflakes yang tidak diramas2
Kemudian bakar suhu ikot oven masing2


Mar 16, 2015

Hujung minggu naek bas Hop On Hop Off (HOHO)..pusing KL yuu

Adoi..panjangnye tajok..korang penah dengar tak ataupon penah nampak bas ni pusing-pusing KL..best gak la tapi kene naek petang ke pagi ke tak panas sgt..harga tiket aku tak tau..aku dapat pon preeeeee..kawan opis kasi..hihi..

Ikot kate somi aku..tiket mahal gak..mahal camner nnt korang gugel ye..ade kot de tulis rege..hihi..plan nak naek ni dah lame dari tahun lepas..seb baek member cop tarikh luput tu ujung tahun 2015..kalo 2014 abih la melepas tak dapat naek..huhuhu

Kami naek kat MATIC, mase tu tak de sesape pon lagi..kami yang fes naek..suke la budak-budak tu boleh lari sane sini kat atas tu..tapi dreba bas tu cakap kene duduk kang jatoh plak bahaye..hihi..tak posing sgt pon sbb takot jatoh..dok atas kan..

Lame gak pusing ade 23 tempat HOHO stop..jenoh la pusing 1 KL..naek pukul 9 pagi last bas jlan pkl 7 mlm..bleh naek bape kali dalam sehari tu..naek la sampai lebam..aku dgn si abang dok kt luar atas tu..bile time tghari amik ko..tebaka rase..hangat..en somi & indah n nana dah turun bawah masuk econ..abg tak mo kene la aku temankan..adoiii..itam aku..

 
 
Ha cmner..best kan..aku pening gak lame2 dok atas tu..tapi ku tahan jugak..sbb si abang ade kt atas tu..kang tgglkan..die tak tau nk trun kat mane..sabo je la..ok layan gambo yang sempat disnap oleh en somi..huhuhu..
 
 
muke gedik mak


 


tgok pp si terune aku..ade sticker JDT..tgok bola dgn pkcik..emm
 

Bas ni bleh turun kat mane2 yang die benti..tapi bas tak tunggu korang die akan jalan..pastu nnt tgu trip yang laen plak datang..dreba bas tu ckp dlm 20 hingga ke 30 minit nnt datang lg, tapi minah saleh sebelah aku cakap aritu die kene tggu dalam sejam ko.adoii..udah ler paneh..dok sblh mat saleh kene speking mak..sabo je la

Korang yang tak penah try naek tu naek la..best gak..sape2 yang maleh nk drive tu bleh la naek HOHO ni..park kt mane2 pstu naek ni..jimat dah tak yah bayar paking dah..jem pon tak penat..hihihi..
aku paking kt MATIC..pree tak yah bayar paking..hihi..

Ok la sampai sini saje..jumpe lg di siaran akan datang..byeeee...

Jan 20, 2015

Tomboy..serammm

Ok ni nak cite pasal cite lawak seram..seram sampai abih naek bulu roma..huhu..emm..ok la aku teruskan cite aku..jd  kenangan mimpi seram bebbb...huhu..mmg seram..eh kate nak cite membebel lg..hihi..

Aritu aku kene p kursus..so saya yang menurut perintah ni pon p la kursus..kursus kt PD kt Eagle Ranch..eh btol ke eje tah aku pon lupe eje cmne..nnt korang gugel la crik..tempat ok..best gak..so lepas tu dh bahagi2 bilik..aku dpt dok dgn budak tomboy ni..gaya tomboy la tapi pakai tudung..baek budaknye..cume kejadian malam tu buat aku pelik..wakakaa

Ok..mse malam first dgn die ok..udah malam kedue..aku rse die dh tdo..tah mcm mane die bleh bgun p tdo sblh aku siap pelok aku bagai..mak aii..tak kan dgn aku ko bernapsu gak..aku punye la tekejut..aku kalo bende2 cmni aku mmg cepat sedar..bile aku dh sedar aku kejut la die..awat tdo sblh aku..punye lame nk kejut die..sabo je la..

Pastu udah die cm sedar die lari p larik balik katil die..pg tu aku tnye die sedar mlm td tdo pelok akk..die ckap tak sedar..btol2 die kate cm tak sedar..tp aku rse cam die sedar..tak pe la piker baek je..die ngigau..hahhaa

Ee yuu..seram kot...mak ni masih stret ok tak bengkok lg..masih benapsu pada laki..wakakaa..stetmen ko mak..pasni kalo ade kursus name die aku blacklist tak mo sebilik dgn die..mak seram hokayyy..hahaha..ok la tu je la aku nk bebel nk luahkan prasaan seram lawak aku ni..hihi

Dec 15, 2014

Berkat Sedekah

Assalamualaikum..

Lame tak bersiaran..emm..cite ade tp mud nk taip tu tah p mane..tp pg ni tetibe rase nak taip2 plak..bos cuti..sooo..hihihi...ape lagi la kan..jom bt entry..hahaha..

Ni nak cite pasal ade sorang kawan aku kat opis ni..minggu lepas kami pi kursus team building..syok gak..p waterfall abseiling..water rafting dan masuk gua tempurung..aku yang takot2 ni pon kene branikan diri buat gak..sbb dorg kate kalo tak buat sayang tak de pengalaman..emm..btol gak tu..pstu dapat plak galakan dari org tersayang..ehemm..sape lg..en somi la..so aku pon join je la..tp sebelum buat tu aku siap mengucap dulu..kahkah..ye la mane la tau kan tetibe ajal kt situ..aku ni suke aktiviti lasak tapi takott..blehh..emmm..

Dalam kursus mcm2 yang diajar..salah satunye tentang derma ni..ade satu video tu die tunjukkn walaupon org tu susah die tetap nak derma..so balik kursus tu kawan aku sorang ni p praktikkan la ape yg dah diajar tu..die p bli 2kg ikan kt sorang kawan die yang kire susah gak lah..anak ramai lg..pstu die cite..malam tu gak ade orang blikan kaler untuk anak2 die..kire barg stationary la..emm..ok la tu kire sok bkk sekolah tak yah bli dh..kire jimat dah tu..

Pastu die cite lagi..malam tu gak ade kawan dia ajak p makan kat mane tah lupe plak aku..siap amik dia kat rumah..tengah2 bulan cmni mane nak makan mewahkan..so die ade org belanje..tak untung tu..pstu mak yang jage ank2 die siap blikan baju sekolah..waaaa...manyak untung woo..baju sekolah pon skrg rege dah bape..mahal woo...pengsan..tu baru 2 org ank..kalo anak ramai tu..emm..kite piker cmni..rezki dari Allah mane kite tau kan..dtg tanpa duga

Udah die cite tu, sebak plak aku..udah kami nanges 2 org..seb baek tak de orang lg..huhuhu..tu la kan..kite salu takot nk derme..takot tak ckup..tp insya Allah..ade rezki tu..dan faci yg kursus tu ckp..kalo nak derma, derma dgn ahli keluarga kite dulu..rase2 ade lebih bleh la derme..tu la kan berkat rezki..

Kalo ade lg team building cmni nak p lg la..best...hahaha..tak padan dgn takottt..poyo je aku ni...kahkahkah...

Nov 5, 2014

Rabu Tanpa Kata..tapi aku nak kate gak..pisang cheese

Pisang cheese ni dh lame aku buat..entry je tak buat lg..musim blog ke laut..aku buat pon ade sorang kwn mak buyung nk mkn pisang cheese ni..kalo carik ade..tp tak pe la dh die mntk..aku pon tlg la bt..lgpon aku bleh mkn sekali..hihihi..tu la pon kan tujuan utama..




Resepinye..senang la..memule korang goreng la pisang cma bese..kalo maleh goreng..p bli je yg dh siap goreng..pstu..boh je cheese..aku bt plak..dh goreng pisang tu..dlm kuali asing..boh susu pekat n cheese..gaul bg becampo sume..pstu gaulkan pisang yg dh goreng td..kire cm sire la..pstu tabo cheese atas tu..emm..sedap x hengat ko..kalo ade sirap coklat lg sedap..

Gamba kt bawah ni plak kwn aku bt..cekodok cheese..Ya Allah..sedapnyeeeee....rse tak ckup nnt aku nak bt sndri plak..tak kire..sedap bangattt..



Kawan aku kate bt cekodok bgun pkl 4 pagi..hahhaa..sian die..tp tq beri de much la..mmg mabeles..katenye bt cekodok cam bese pstu dlm tu pisang potong, dadu cheese, tepong gandum n gaulkan..dh siap luar tu boh sirap coklat n colat rice..giler la tak sedapppp..waaaa...aku nak buat gakkkk..time kasih mak cik suriani..sedap gilosssss..


Nov 4, 2014

Epel Ijau Asam Boi

Disebabkan mangge dah naek rege sbb fenomena mangge asam boi..make aku pon cube la buat epel ijau asam boi..sbb tgok ade gak yang buat gune epel..emm..layan gak..sesedap cam mangge gak..lg sedap kot..hahhaa..

Resepi nak buat ni lebih kurang je cam mangge asam boi tu cume tuka je epel ijau je..emm..tak mo la tulis panjang-panjang sbb tak de idea dh..haha..tgok gambo je la..gambo pon pakai camera telefon cap ayam so tak bape cantik la..


Ok selamat mencube..orang kate buat pkai nenas pon sedap..tp nenas madu la..nenas bese tu tak pasti plak..arini tgok blog che mat gebu pkai kedondong n asam boi merah..pastu perah limau kasturi plak..adoii la leleh air liur aku..tu yg trus bt entry epel ijau asam boi ni..kihkihkih..ok layannn...