Apr 30, 2013

Ke kelas buat roti..pasni ni jual roti la plak..hihi..

Assalamualaikum..

Hari ni mak cerite pasal hari ahad lepas mak p kelas buat roti..kat kedai kek HOI kt selayang..syok woo..emm..tp agak2nye lepas p blaja tu mak buat tak roti kt rumah ke sekadar nak p kelas..hahhaa...

Poyo je kan..mak ni suke mencube..sekali tak jadi buat lg..agak2 dah smpai 3 kali tak jadi lupekan je trus..tak yah buat dah..hahaha..tu la prangai mak..laki mak marah..katenye kalo tak jadi tu kene la buat byk kali sekali 2 tu camne nak tau ape silapnye..emmcam die plak chefkannn..hihihi

Hari tu blaja buat roti hotdog..yg gulung2 dalm tu ade hotdog tu..pastu roti mexico..aka roti boy aka papa roti ape lg tah name dia byk benor..pastu roti butter..pastu buat mini pizza dan satu lg roti tuna..sedap giler..hihi..menggunakan doh yg same mcm2 jenis bleh buat..emmm..

Blaja kat situ tak de sijil..sekadar dapat ilmu je..pape pon mak enjoy..hihi..rase cam nk p je kelas tu lg..


nmpk sedap tak..hihi..roti hotdog tu buruk benor rupenye



Si kakak suke roti mexico tu, yang si abang suke mini pizza tu, adik plak..gigit2 pstu luahkan blk tak telan..tak tau ler ape die nk mkn..huhu..mak  & ayah plak..makn sumer..hihi..



ni bentuk2 roti yg chef tunjukkan..kalo rse2 nk bt nnt..cantikkan


yg ni mak masih tak tau nk bt cmner..hihihi


bentuk ni cam senang nk bt..emm..ble nk bt tah..hihihi



notakaki: kalo mak pencen sok mak nak jual roti la..hihi..angan2 mat jenin

Apr 18, 2013

Muffin Pisang Coklat Bercip Coklat..eh pnjangnye tajukkk...

Semalam aku tgok ade ade pisang montel mak aku kasi haritu..slalunye budak2 tu layan pisang ni..mungkin penat kot..pisang tu tersadai je la tak de sape nak makan..sian pisang tu..

So dari terus terbiar dan busuk sayang la plak, aku pon carik resepi ape yg bleh dimasak gunakan pisang ni.  Carik punye carik jumpe la resepi senang la mudah ni..emm cume satu masalh aku ni..aku lupe amik kat mane..cmner aku nk linkkan kt blog tuan punye resepi ni ye..hihi..sori..sape rase die punye bgtau saye ye..ampunkan saye tuan tanah..hihi..






Resepi

Pisang 1 cawan - dilenyek
Tepung gandum 2 cawan
1 sudu teh baking powder -ayak bersama tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1 cawan gula perang
2 biji telur
175 g butter
Cip coklat

Cara

1 - Gaul butter bersama gula hingga sebati
2 - Masukkan telur satu persatu
3 - Masukkan tepung - gaul sebati kaup balikkan
4 - Kemudian masukkan pisang dan sebuk koko - gaul sebati
5 - Masukkan cip coklat pula - gaul sebati lagi
6 - Masukkan adunan dalam cup muffin
7 - Bakar selama 25 minit dgn suhu 180c - ikot oven masing2
8 - Cucuk dgn lidi tok dh mask ke blom..kalo melekat kat lidi tu maknanya blom masak tmbah masa dlm 5-      10 minit lagi
9 - Sedia tok dimakan...hihi...

Bleh juga letak cip coklat kat atas sebagai hiasan..aku plak lpe letak..hihi...


Apr 17, 2013

Apr 15, 2013

Kek Pelangi Puding Caramel

Salam..

Hai geng ape kabo lame tak bersiarankan..tak dok mood ler nak buat entry..hihi..

Petang hari sabtu lepas tetibe rajin nak buat kek pelangi puding caramel ni, mak ni suke try buat sekali tak jadi buat lg agak2 dah 2 kali buat tak jadi, lupekan trus tak mo buat dah..kire cam frust la ni..hihi..



dlm proses ni..cantikkk..hihih





pakai camera telefon je..huhu


Ni kire jadi la kan..cume kek tu tak bape nak naek sbb gune bekas beso sgt..pstu ade lg lebihan tepung tu mak try buat kukus plak..hihi..sedap gak..dah rupe kek lapis srawak plak..Mak bawak pi rumah ibu..ibu kate manis sgt..bese ler org tue mane nk mkn manis sgt..

Tp kalo masuk peti sejuk..sedap gilos tak rse sgt manis tu..hihi..bleh kene potong kaki ni..nak resepi ke..ala mak lupe la amik kt mane..kalo korang nak cam bese la korang gugel ye..hihi..sori..nnt kalo mak jumpe mane mak amik resepi tu mak edit blik ye..tgguuu....ade blogger tu siap tunjuk step by step lg..bagus tok org yg br blaja cam mak ni..hahhaa..

Ok selamat menjamu mate..hihi..